COVID-19: Tipy, jak se s tím vypořádat – pro sportovce, trenéry, rodiče a další

Každý, kdo se pohybuje ve světě sportu, ale i mimo něj, cítí dopady COVID-19. Sportovní soutěže, turnaje, zápasy byly přerušeny či předčasně ukončeny, OH odloženy a sportoviště uzavřeny. To vše pro nás může znamenat spoustu nepříjemností, komplikací, staví nám to do již realizovaných plánů spoustu překážet a přináší úvahy o změnách cílů a plánů ať už sportovním či osobních.

Můžeme prožívat široké spektrum emocí, které se mohou dokonce měnit z minuty na minutu. Strach, úzkost, panika, pocit ztráty, zmatek, demotivace, zklamání, vyčerpání, frustrace, zlost, apatie nebo zvýšená potřeba pomáhat. Na každého z nás působí aktuální situace rozličným způsobem. Všechny pocity jsou ale normální a validní!

Navíc, omezení pohybu může vyvolat pocit osamocení, ztracení se, opuštění, odloučení. Nejsme odloučeni jen od našich sportovišť, spoluhráčů či tréninkových parťáků a trenérů, ale často také od přátel a rodiny, od práce. Ovšem nejsme v tom sami. Je potřeba zůstat v online kontaktu. Takže tady „mě“ máte J. Posílám několik tipů a doporučení. Věřím, že vše zvládnete, a když si nebudete vědět rady, provětráte své silné stránky, které jste svou sportovní kariérou u sebe vypěstovali a přenesete je do běžného života. To, že jste úspěšnými sportovci, vám v tuto chvíli pomůže – pokud vše chytnete za správný konec!

  1. Rozeznej své emoce, pokus se jim porozumět a akceptovat je. Promluv si s někým blízkým o tom, co cítíš. Je normální se takto cítit. Snaž se být k sobě i druhým ale laskavý.
  2. Předvídej, jak se tvé emoce mohou změnit vlivem vývoje situace.
  3. Zůstaň ve spojení – v běžném životě máme spoustu kontaktů a je přirozené chtít vidět rodinu, kamarády, spoluhráče, kolegy apod. Takže když je možnost fyzického setkávání omezena, zkus ji nahradit online spojením. Nemusíš však s druhými sdílet jen „novinky“ týkající se šíření nákazy, restrikcí, stížností na chování a fungování vlády, zkus sdílet to, jakým způsobem ses na novou situaci adaptoval, jak doma trénuješ, co jsi přečetl nebo viděl za film, co nového ses naučil, na čem pracuješ, jaké máš další naplánované aktivity, můžeš zavzpomínat na fajn zážitky, promyslet, co budeš dělat, až se situace uklidní. A věř, že se uklidní a začneš opět normálně fungovat. Možná ne úplně na 100% stejně, ale určitě budeš moci zase naplňovat své cíle, sny, touhy …
  4. Zaměř se jen na to, co můžeš ovlivnit, co máš pod svou kontrolou – a to jsi jen ty, to co TY TEĎ DĚLÁŠ. Je určitě potřeba sledovat aktuální vývoj, vědět o nových nařízeních tak, abys na ně mohl adekvátně reagovat, ale vymez si na to omezený čas, odpoj se od neustálého přílivu zpráv a přesuň se k sobě, k tomu, co právě teď můžeš dělat (nezůstávej jen u myšlenek, v čem všem tě COVID-19 omezuje, co ti bere).
  5. Cvič – udržuj se ve fyzické kondici – cvičení pomáhá redukovat stres, bojuje proti onemocnění a udržuje pozitivní mentální zdraví. I když nemůžeš jít na sportoviště, buď kreativní, vymysli si alternativy doma, na schodišti, na zahradě, případně v parku. Popusť uzdu své fantazii. A i když třeba nenahradíš trénink úplně na 100%, věř, že to stojí za to. A když ti vlastní nápady dojdou, inspiruj se na netu anebo od svých kamarádů, známých…
  6. Pamatuj ale také na odpočinek a regeneraci či dostatek spánku a zdravou stravu. Pozor ale, neznamená to, že musíš spát 10 – 12 hodin, budit se v poledne, na oběd si objednat pizzu a jít spát nad ránem poté, co odehraješ desítky videoher! Zkus dodržet svůj normální denní rytmus a najdi si aktivní formu odpočinku.
  7. Sleduj své mentální zdraví, své emoce – myšlenky tipu „proč já“, „co když“ tě mohou dostat na šikmou plochu. Snaž se přiblížit svému každodennímu normální životu. Přemýšlej spíš o tom, co můžeš dělat, k čemu užitečnému tuto dobu můžeš využít. Možná odpočinek? Možná upevnění vztahu s partnerem či rodinou, sebevzdělávání se, oprášení své tvořivosti…?
  8. Pokud jsi v pořádku, v bezpečí a v klidu, můžeš pomáhat druhým. Zavolej babičce, dědovi nebo komukoliv, kdo zůstal v tuto dobu úplně sám. Uděláš mu tím určitě obrovskou radost J. A dobrá mysl je základem!
  9. SPECIÁLNĚ PRO SPORTOVCE:
    • Zůstaň ve spojení se svými spoluhráči a kolegy, trenérem, koučem, mentorem, psychologem, fyzio či lékařem.
    • Domluvte se, co je pro tebe právě v tuto chvíli nejlepší a co a jakým způsobem můžeš v tuto chvíli dělat. Možná je žádoucí nejdřív dostatečně regenerovat, doléčit zranění, zaměřit se na kompenzační cviky, relaxovat. A až poté se vrhnout na udržení fyzické kondice a určitou formu trénování.
    • Proberte spolu své sezónní cíle, zkuste je dle dostupných informací přepracovat, pobavte se spolu o tom, jak by tato i další sezóna mohla vypadat, co by pro vás jednotlivé změny znamenaly, v čem by pro vás mohly být přínosem, případně jaké další těžkosti by se mohly objevit a jakým způsobem byste je překonávali.
    • Následně zkuste spolu stanovit týdenní cíle. Zaměřte se opravdu jen na tyto krátkodobé, jelikož dál stejně „nevidíte“. Pamatujte také na jejich následné kvalitní zreflektování a odměňte se za jejich dosažení a za sebemenší posun! Vždy bys tedy měl znát odpověď na svou otázku „proč toto dělám?“. Tzn., i když momentálně před sebou nevidím žádnou soutěž, závod, vím a chápu, jaký význam tento krok v mé přípravě a kariéře má.
    • Zkus do svých cílů a plánů zahrnout také mentální přípravu – můžeš se zaměřit na nácvik relaxace, koncentrace, imaginace. Zde to bude chtít možná poradu se svým koučem či psychologem, ale určitě můžeš začít tak, že si pročteš své poznámky ze svých psycho sezení. Možná už potom tě napadne, na co by ses mohl zaměřit. Můžeš také zpětně zhodnotit své dosavadní výkony a zrekapitulovat, ve kterých mentálních aspektech ses už posunul a na čem by bylo fajn zapracovat. Při sestavování tréninkového programu se můžeš inspirovat v různých aplikacích, čtení biografií známých sportovců, poslouchání rozhovorů, nebo samozřejmě požádat svého psychologa. Nicméně zkus být kreativní a přijít s něčím sám 🙂 .
    • Během sezóny na spoustu tvých zájmů nezbývá čas, tak se zkus do něčeho ponořit, prozkoumat své další dovednosti a schopnosti, objevit nové vlastnosti, možná vymyslet nový recept na zdravou snídani či oběd, překonat třeba jeden ze svých drobných strachů. To vše pro tebe může být přínosem pro tvou další kariéru.
    • Pamatuj však na to, že je dobré dodržovat denní režim, naplánovat si nejen čas probuzení a spánku, ale také strukturu svého dne. Pomáhá nám to se lépe orientovat, mít pocit kontroly, snadněji tak situaci zvládat a udržet si mentální pohodu.
    • Pro svůj mentální trénink můžeš využít třeba aplikace: Headspace, Calm, Fit Brains nebo podcasty: Supporting Champions, Don´t Tell Met the Score

Závěrem

Každý z vás, nejen sportovců a trenérů, se během svého života naučil bojovat, čelit nepřízni osudu a jiným překážkám. Zkuste to i teď.

F.A.C.E. C.O.V.I.D (Jak ČELIT COVIDu)

F – focus on what is on your control (zaměř se na to, co je pod tvou kontrolou)

A – acknowledge your thoughts and feelings (popiš/připusť si své myšlenky a emoce)

C – come back into your body (spoj se svým tělem – dýchej, vnímej těžiště nebo místo, kde se chodidla dotýkají země)

E – engage in what you are doing (zaměř se na to, co děláš – vnímej, co ti říká některý z tvých smyslů – co cítíš, slyšíš, jak chutná to, co jíš, co všechno vidíš…?)

C – committed action (závazné jednání – chraň se, jednej efektivně, dodržuj nařízení, můžeš pomoci druhým?)

O – opening up (otevři se, popiš si své emoce, buď k sobě laskavý a dovol si se cítit tak, jak to vnímáš, buď sám sobě svým přítelem, který ti pomůže se s emocemi vyrovnat)

V – values (hodnoty – Jak by ses chtěl k této krizi postavit? Co bys chtěl svým chováním vyjadřovat, symbolizovat? Třeba lásku, humor, statečnost, respekt, trpělivost, čestnost, starostlivost… Každý den si to připomeň a snaž se podle toho chovat.)

I – identify resources (identifikuj zdroje – kam se obrátit, když se cítíš nemocný, potřebuješ poradit)

D – disinfect and distance (dezinfikuj a drž si odstup)

Hodně sil do vašich dalších dnů!